Starkare gas i tuben
I vården används lustgas för smärtlindring under kontrollerade former. Gas som köps i större och mindre tuber är koncentrerad, iskall och den som andas in den – direkt från tuben eller via fyllda ballonger – riskerar skador både direkt och på längre sikt.
På väg att bli olagligt, då många skadas
Den som använder lustgas upprepat kan bland annat få nervskador som leder till nedsatt känsel i händer/fötter eller svårigheter att röra sig. Det kan också leda till blodproppar, stroke eller psykoser. En del får bestående skador. En del får svårt att begränsa eller sluta med sin användning trots att de får problem och deras användning kostar dem mycket.
Många ungdomar tror att lustgas är ofarligt då det ännu inte är olagligt att köpa i berusningssyfte. Det finns ett förslag till lag, men arbetet med den pågår fortfarande.
Det är mycket vanligare att de som tar lustgas också dricker alkohol och tar andra droger.
Vad kan du göra som förälder?
Prata med din tonåring om att de flesta inte använder lustgas och att du vill att hen är en av alla som avstår. Bara för att lagstiftningsprocessen tar tid betyder det inte att lustgas är ofarligt att använda. De senaste åren har antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador av lustgas ökat väldigt mycket.
Hittar du ballonger och gasbehållare bland din tonårings saker är det ett tydligt tecken på användning. Kontakta Giftinformationscentralen för rådgivning om du är orolig för skador av lustgas.
Andelen högstadieelever som har testat lustgas
Källa: CAN:s skolundersökning, 2024
Det är en minskning från 2022 då 17 % svarade att de hade provat lustgas.
Källa: CAN:s skolundersökning, 2024